Kultur muss sein

Het nieuwe congres- en cultuurcentrum dat de Vlaamse regering voorziet in de Vlaamse rand, wordt door sp.a "de Uplace van de cultuurhuizen" genoemd. Nochtans was de bouw van het centrum, dat in de stationsbuurt van Ruisbroek zou komen, een beslissing van hun eigen regering, reageert minister Ben Weyts (N-VA).

De Vlaamse regering onderzoekt de haalbaarheid van een cultuurcentrum in de Vlaamse rand, zoals overeengekomen in het regeerakkoord. Volgens de bevoegde ministers Ben Weyts (N-VA) en Sven Gatz (Open Vld) kan het project een krachtige hefboom zijn voor cultuur, economie en toerisme in de Vlaamse rand.

"De Vlaamse regering plant een prestigieuze cultuurtempel in Ruisbroek, naar analogie met deSingel in Antwerpen of het Concertgebouw in Brugge, terwijl de cultuurcentra in een kleine cirkel rond dit project kreunen onder de besparingen", vinden Katia Segers en Bruno Tobback van sp.a.

"Alle cultuurorganisaties die hun voorstellingen in de cultuurcentra brengen, zullen gemiddeld 7 procent aan middelen verliezen. Dit zal leiden tot hogere uitkoopsommen voor de cultuurcentra, die ook al 5 procent moeten inleveren."

In een straal van 15 kilometer rond Ruisbroek liggen twintig cultuurcentra, rekent sp.a voor. "En in Brussel zelf heb je nog eens 22 gemeenschapscentra en cultuurhuizen. Dit wijst niet meteen op een schrijnende nood aan cultuurinfrastructuur in de omgeving."

© 2012-2020 • Rent-A-Mole • In pictura talpae veritas

Comments