Gronckel-crowdfunding haalt maar liefst 230% van het vooropgestelde doel binnen

<p>Erwin Vanmol</p>

Om 2500 liter Gronckel-bier te kunnen brouwen en zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ op te starten, zette cartoonist-brouwer Erwin Vanmol een crowdfundingactie op het getouw. Het werd een onverhoopt succes, want uiteindelijk werd 11.530 EUR verzameld, d.i. maar liefst 230% van het vooropgestelde doel. “Amper 18 uur na de start van de crowdfunding stond de teller al op het intieel beoogde bedrag van 5000 EUR, maar zelfs in mijn stoutste dromen had ik niet verwacht dat het zo’n vaart zou lopen. Ik wil dan ook alle mensen die mijn project een duwtje in de rug hebben gegeven van harte danken voor hun fantastische steun. Dit avontuur is voor mij een enorme aanmoediging om verder te gaan met de uitbouw van mijn microbrouwerij op het Nelleken”, aldus Erwin Vanmol.

De crowdfundingactie duurde 7 weken (zie https://nl.ulule.com/gronckel-bier/). In totaal tekenden 139 mensen en bedrijven in op de verschillende rewards. Met het ingezamelde geld kocht de cartoonist-brouwer o.a. een etiketteermachine en degustatieglazen met het logo van de ‘Vrijstaat Vanmol’. Daarnaast investeerde hij ook in bijkomend brouwmateriaal.

Gronckel is een bier dat gebrouwen werd ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Het ambachtelijk bier smaakt als een picknick in het Pajottenland. Rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstige hout. Door gebruik te maken van de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk die doet denken aan passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Volmondig en toch een heerlijke dorstlesser.

De vraag naar het Gronckel-bier is zo groot dat het eerste brouwsel van 2500 liter zo goed als uitverkocht is. Daarom besliste Erwin Vanmol om nog eens 5000 liter te produceren. 3000 liter daarvan zal afgevuld worden in flesjes van 33 cl en de rest in flessen van 75cl. Gronckel zal vanaf eind augustus verkrijgbaar zijn in de betere drankenhandels van het Pajottenland en in tal van horeca-zaken in het Pajottenland en daarbuiten.

© 2012-2018 • Rent-A-Mole • in pictura talpae veritas

Comments