Cartoonist wil via crowdfunding een bier maken ter ere van de uitvinder van het Pajottenland

10 mei 2016 • Cartoonist Erwin Vanmol (bekend van Knack, P Magazine en Che en tal van andere bladen) brouwt al enkele jaren zijn eigen bier. Wat begon als een hobby met wat potten en pannen op het keukenfornuis, is een echte passie geworden. Ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de man die precies 200 jaar geleden werd geboren en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf, creëerde hij een nieuw bier: de Gronckel. Deze ode aan de uitvinder van het Pajottenland is echter veel te goed om alleen voor zichzelf te houden. Daarom wil Erwin er 2500 liter van brouwen. Via een crowdfundingactie wil hij het nodige bedrag verzamelen om deze droom te verwezenlijken.

Erwin Vanmol: “In hartje Pajottenland, vlakbij de oude Frankische dries van 't Nelleken in de gemeente Lennik, vond ik een geschikte brouwlocatie. Op amper een steenworp van de plaats waar Frans-Jozef De Gronckel 200 jaar geleden geboren werd. Hij gaf onze mooie glooiende streek de naam 'Pajottenland'. Precies daarom heb ik dit heerlijk fris blond bier van 6,5% naar hem genoemd.”

Hij voegt eraan toe: “Gronckel is een ambachtelijk Belgisch bier dat smaakt als een picknick in het Pajottenland. Rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstige hout. Door de ambachtelijke manier van hoppen met de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk: Passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Volmondig maar niettemin een heerlijk frisse dorstlesser.”

Om 2500 liter Gronckel te brouwen, wil Erwin Vanmol de nodige financiering via crowdfunding bijeenbrengen. In totaal heeft hij 5000 EUR nodig. Wie het project wil steunen, kan dat al vanaf 5 EUR. In ruil krijgt men, naast een vermelding op de website - naargelang de inbreng - ook een t-shirt, een sleutelhanger, een groot portret van Frans-Jozef De Gronckel op canvasdoek, een exclusieve uitnodiging voor het lanceringsfeest van de Gronckel, en flessen Gronckel-bier. Alle rewards worden gratis thuisbezorgd.

Erwin bedacht ook een interessante formule voor verenigingen en ondernemingen die aan hun leden, medewerkers, klanten en zakenrelaties een speciaal geschenk willen geven: een aantal flessen Gronckel van 75 cl met de naam of het logo van de vereniging of bedrijf op het etiket gedrukt.

Indien Erwin meer dan het beoogde bedrag weet te verzamelen,, dan kan hij niet alleen 2500 liter brouwen maar dan helpt u ook nog eens mee aan de uitbouw van zijn microbrouwerij op het Nelleken. Hij geeft zichzelf tot eind juni de tijd om de nodige fondsen te verzamelen.

Wie graag het Gronckel-project wil steunen, kan terecht op www.gronckel.be

 

Erwin Vanmol is een Vlaams cartoonist die werkt voor de nationale en internationale pers en sinds enkele jaren ook een gepassioneerd hobbybrouwer is. Als cartoonist werkt hij oa. voor Knack, P-Magazine, Le Vif, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Arbo Podium (NL), Internet Hotspots (NL) en ook voor bedrijven als ING, Nestlé, Swissport en Microsoft. Tot op heden bleef zijn bierpassie beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het zelf creëren van bierrecepten, het ontwerpen van etiketten voor Belgische en buitenlandse brouwers, maar daar komt dra verandering aangezien hij druk bezig is met de opstart van een eigen microbrouwerij.

Perscontact: Erwin Vanmol, erwin [at] vrijstaat [dot] be, tel. 0473 96 99 21


© 2012-2018 • Rent-A-Mole • in pictura talpae veritas

Comments