Persbericht

Cartoonist-microbrouwer Erwin Vanmol brengt overzichtstentoonstelling met eigen werk

Op zaterdag 10 en zondag 11 september stelt cartoonist-microbrouwer Erwin Vanmol (49) eigen werk tentoon van de voorbije twee decennia. Bij deze gelegenheid serveert hij aan de bezoekers zijn Gronckel-bier, want sinds een paar maanden is de cartoonist ook trotse eigenaar van een succesvolle microbrouwerij. De overzichtstentoonstelling vindt plaats in het Kasteeltje, rechtover het station van Denderleeuw, en is toegankelijk van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Erwin studeerde grafische vormgeving aan het Sint-Lucasinstituut te Brussel en schilderkunst aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Aalst en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. Na zijn studies werd hij beroepsmilitair. De afschaffing van de legerdienst en de daaropvolgende inkrimping van de strijdkrachten noopten hem een andere job te zoeken. Hij werd achtereenvolgens restaurator, interieurschilder, marmerschilder, vergulder van sierlijsten en chocolatier.

Toen hij in 2000 een tijdje arbeidsongeschikt was ten gevolge van een ongeval, besliste hij cartoons te gaan tekenen. Kort daarop verkocht hij zijn eerste cartoon aan Computer Magazine. Sedertdien werkte hij voor verschillende tijdschriften in binnen- en buitenland (o.a. Knack, P-Magazine, Le Vif, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Doorbraak, Pallieterke, Arbo Podium (NL), Internet Hotspots (NL)). Daarnaast wordt hij ook vaak ingehuurd als illustrator, cartoonist of live-tekenaar door bedrijven als ING, Nestlé, Swissport en Microsoft.

Erwin was ook jarenlang hobbybrouwer. Lange tijd bleef zijn bierpassie beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het zelf creëren van bierrecepten, en het ontwerpen van etiketten voor Belgische en buitenlandse brouwers (o.a. brouwerij Oud Beersel, Wieze, De Struise Brouwers, Lively Brewing (USA),… ). Begin 2016 kwam daar evenwel verandering in met de oprichting van zijn microbrouwerij in hartje Pajottenland, vlakbij de oude Frankische dries van ’t Nelleken, waar hij een geschikte brouwlocatie vond.

In mei van dit jaar kwam Erwin Vanmol in de media met een succesvolle crowdfundingactie naar aanleiding van het op de markt brengen van Gronckel, zijn eerste bier. Hij wist maar liefst 230% van het vooropgestelde doel in te zamelen. Met dat geld investeerde hij in o.a. een etiketteermachine, degustatieglazen en bijkomend brouwmateriaal. De eerste 3000 flessen Gronckel-bier waren in amper één maand verkocht. Daarom besliste Erwin Vanmol om nog eens 5000 liter te produceren. Het nieuwe brouwsel heeft voldoende gerijpt en is sedert vorige week beschikbaar. Bijna de helft daarvan is echter al opnieuw de deur uit. Alle bezoekers van de tentoonstelling krijgen een gratis proevertje aangeboden.

Gronckel-crowdfunding haalt maar liefst 230% van het vooropgestelde doel binnen

<p>Erwin Vanmol</p>

Om 2500 liter Gronckel-bier te kunnen brouwen en zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ op te starten, zette cartoonist-brouwer Erwin Vanmol een crowdfundingactie op het getouw. Het werd een onverhoopt succes, want uiteindelijk werd 11.530 EUR verzameld, d.i. maar liefst 230% van het vooropgestelde doel. “Amper 18 uur na de start van de crowdfunding stond de teller al op het intieel beoogde bedrag van 5000 EUR, maar zelfs in mijn stoutste dromen had ik niet verwacht dat het zo’n vaart zou lopen. Ik wil dan ook alle mensen die mijn project een duwtje in de rug hebben gegeven van harte danken voor hun fantastische steun. Dit avontuur is voor mij een enorme aanmoediging om verder te gaan met de uitbouw van mijn microbrouwerij op het Nelleken”, aldus Erwin Vanmol.

De crowdfundingactie duurde 7 weken (zie https://nl.ulule.com/gronckel-bier/). In totaal tekenden 139 mensen en bedrijven in op de verschillende rewards. Met het ingezamelde geld kocht de cartoonist-brouwer o.a. een etiketteermachine en degustatieglazen met het logo van de ‘Vrijstaat Vanmol’. Daarnaast investeerde hij ook in bijkomend brouwmateriaal.

Gronckel is een bier dat gebrouwen werd ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Het ambachtelijk bier smaakt als een picknick in het Pajottenland. Rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstige hout. Door gebruik te maken van de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk die doet denken aan passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Volmondig en toch een heerlijke dorstlesser.

De vraag naar het Gronckel-bier is zo groot dat het eerste brouwsel van 2500 liter zo goed als uitverkocht is. Daarom besliste Erwin Vanmol om nog eens 5000 liter te produceren. 3000 liter daarvan zal afgevuld worden in flesjes van 33 cl en de rest in flessen van 75cl. Gronckel zal vanaf eind augustus verkrijgbaar zijn in de betere drankenhandels van het Pajottenland en in tal van horeca-zaken in het Pajottenland en daarbuiten.

Gronckel-bier in primeur in Pajotse cafés

Crowdfundingactie van cartoonist-brouwer is een megasucces

Vanaf 4 juni zal Gronckel, het ambachtelijke bier van cartoonist-microbrouwer Erwin Vanmol, in primeur geschonken worden in een aantal Pajotse cafés. Eind juni zal het bier van ook verkrijgbaar zijn in de betere drankenhandel in het Pajottenland. Intussen groeit de crowdfundingactie uit tot een groot succes. De teller staat inmiddels al op 192%. Verschillende KMO’s hebben al flessen besteld met hun logo verwerkt op het Gronckel-etiket.

Gronckel is een ambachtelijk bier dat gebrouwen werd ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de advocaat die 200 jaar geleden geboren werd en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Het bier is vanaf zaterdag 4 juni verkrijgbaar in een aantal lokale horecazaken:

-        Café De Haas te Gooik
-        Café ‘t Pleintje te Sint-Martens-Lennik
-        Café Schaekels te Eizeringen (Lennik)
-        Café In de Verzekering tegen de Grote Dorst te Eizeringen (Lennik)
-        Bierrestaurant De Heeren van Liedekercke te Denderleeuw
-        Café De Boereschuur te Teralfene.

De volledige lijst met horeca-zaken die Gronckel serveren, staat op www.gronckel.be.

Om 2500 liter Gronckel te kunnen brouwen en zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’ uit te bouwen, zette Erwin Vanmol een paar weken geleden een crowdfundingactie op het getouw. Met het ingezamelde geld kon hij inmiddels al een etiketteermachine aankopen en bestelde hij tevens degustatieglazen. Dankzij de crowdfunding kan hij nu ook investeren in bijkomende roestvrijstalen gistingtanks en ander brouwmateriaal.

Lokale KMO’s steunen het brouwproject

De crowdfundingactie van de Vrijstaat Vanmol loopt nog tot eind juni. Het project krijgt de steun van verschillende Pajotse bedrijven, die via de crowdfunding flessen Gronckel-bier bestelden met hun naam of logo op het etiket gedrukt. De meeste bedrijven zijn van plan om deze flessen als relatiegeschenk aan klanten of medewerkers te geven.

Wie het Pajotse microbrouwerij-project wil steunen, kan intekenen op een van de 12 beloningspakketten. Het minimumbedrag is 5 EUR. In ruil krijgt men, naast een vermelding op de website - naargelang de inbreng - ook een ansichtkaart, een t-shirt, een sleutelhanger, een portret van Frans-Jozef De Gronckel op canvasdoek, een exclusieve uitnodiging voor het Gronckel-feest en flessen Gronckel-bier. Bedrijven of verenigingen die 500 of 1000 EUR sponsoren, hebben recht op een aantal flessen met op het etiket hun logo en naam.

Wanneer de kaap van 200% bereikt wordt, krijgen de inmiddels meer dan 100 donateurs een extra geschenk van de brouwer. De cartoonist voorziet namelijk voor iedere crowdfunder – van klein tot groot – een extra fles Gronckel-bier mét een label dat hij speciaal voor de crowdfunders ontwierp. Een collector’s item als het ware.

Voor meer informatie: https://nl.ulule.com/gronckel-bier

Gronckel is een ambachtelijk gebrouwen bier dat smaakt als een picknick in het Pajottenland. Rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstige hout. Door de bijzondere manier van hoppen met de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk die doet denken aan passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Volmondig en toch een heerlijke dorstlesser.

Gronckel-crowdfunding neemt de kaap van 150%

14 mei 2016 • Zaterdagmiddag rondde de Gronckel-crowdfundingactie de kaap van 150 procent. Aanvankelijk ging het enkel om het op de markt brengen van 2500 liter Gronckel-bier. Maar inmiddels krijgt de uitbouw van het Pajottenlands microbrouwerijproject van cartoonist Erwin Vanmol  de wind in de zeilen. Zo werden werden al voldoende fondsen verzameld voor een etiketteermachine en 500 bedrukte bierglazen en er werd zelfs al een aanzet gegeven voor de financiering van een eerste roestvrijstalen gistingvat waarmee in de toekomst nog meer bier kan geproduceerd worden. "Omdat de crowdfunding zo goed loopt, heb ik beslist om alle reward-categorieën uit te breiden met een gratis flesopener-sleutelhanger. Zowel de vroege vogels als de nieuwe intekenaars krijgen zo'n extra gadget", aldus Erwin Vanmol. "Indien we de fenomenale kaap van 200% zouden bereiken, dan beloof ik in mijn tekenpen te kruipen en alle funders bovenop hun rewards en de flesopener-sleutelhanger nog een bijkomend gratis geschenk te bezorgen!"

Wie het microbrouwerij-project wil steunen, kan dat al vanaf 5 EUR. In ruil krijgt men, naast een vermelding op de website en een flesopener-sleutelhanger - naargelang de inbreng - ook een t-shirt, een sleutelhanger, een groot portret van Frans-Jozef De Gronckel op canvasdoek, een exclusieve uitnodiging voor het lanceringsfeest van de Gronckel, en flessen Gronckel-bier. Verenigingen en ondernemingen die aan hun leden, medewerkers, klanten en zakenrelaties een speciaal geschenk willen geven kunnen flessen bestellen met hun naam of logo op het etiket gedrukt. Alle rewards worden gratis thuisbezorgd.

Voor meer informatie: https://nl.ulule.com/gronckel-bier

Gronckel is een ambachtelijk gebrouwen bier, dat door cartoonist Erwin Vanmol   gecreëerd werd ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de man die 200 jaar geleden werd geboren en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Dit bier smaakt als een picknick in het Pajottenland. Rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstige hout. Door de bijzondere manier van hoppen met de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk die doet denken aan passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Volmondig en toch een heerlijke dorstlesser.

Erwin Vanmol is een Vlaams cartoonist die werkt voor de nationale en internationale pers en sinds enkele jaren ook een gepassioneerd hobbybrouwer is. Als cartoonist werkt hij oa. voor Knack, P-Magazine, Le Vif, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Arbo Podium (NL), Internet Hotspots (NL) en ook voor bedrijven als ING, Nestlé, Swissport en Microsoft. Tot op heden bleef zijn bierpassie beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het zelf creëren van bierrecepten, het ontwerpen van etiketten voor Belgische en buitenlandse brouwers, maar daar komt dra verandering aangezien hij druk bezig is met de opstart van een eigen microbrouwerij in hartje Pajottenland, vlakbij de oude Frankische dries van 't Nelleken, vond hij een geschikte brouwlocatie.

Pajotse Gronckel-crowdfunding bereikt initieel beoogd doel in minder dan 18 uur!

Cartoonist investeert verder in de uitbouw van microbrouwerij

11 mei 2016 • Gisterennamiddag ging de crowdfundingactie ten voordele van het ambachtelijke Gronckel-bier van start. Nog geen dag later werd het beoogde doel van 5000 EUR al bereikt. Dit geld had cartoonist Erwin Vanmol nodig om 2500 liter te brouwen van een bier dat hij creëerde ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de man die 200 jaar geleden werd geboren en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf. Erwin kon zijn ogen niet geloven toen hij vanmorgen de crowdfundingteller zag stijgen: “Wat er in de voorbije 18 uur is gebeurd, overtrof mijn stoutste verwachtingen! Aan alle mensen die al een bijdrage geleverd hebben, een dikke merci. Dit is een enorme aanmoediging om verder te gaan met de uitbouw van mijn microbrouwerij.”

Aanvankelijk gaf Erwin Vanmol zichzelf tot eind juni de tijd om 5000 EUR te verzamelen. Nu dat doel al overschreden is, kan Erwin niet alleen de voorziene 2500 liter Gronckel op de markt brengen maar wil hij ook verder investeren in de uitbouw van zijn microbrouwerij ‘Vrijstaat Vanmol’.

De giften en steunbetuigingen blijven binnenstromen. Vanmiddag, om 12u30, stond de teller al op 122%. De extra fondsen zullen aangewend worden voor de aankoop van bedrukte bierglazen, een etiketteermachine en enkele roestvrijstalen gistingstanks voor toekomstige brouwsels.

Wie het Pajotse microbrouwerij-project wil steunen, kan dat al vanaf 5 EUR. In ruil krijgt men, naast een vermelding op de website - naargelang de inbreng - ook een t-shirt, een sleutelhanger, een groot portret van Frans-Jozef De Gronckel op canvasdoek, een exclusieve uitnodiging voor het lanceringsfeest van de Gronckel, en flessen Gronckel-bier. Verenigingen en ondernemingen die aan hun leden, medewerkers, klanten en zakenrelaties een speciaal geschenk willen geven kunnen flessen bestellen met hun naam of logo op het etiket gedrukt. Alle rewards worden gratis thuisbezorgd.

Voor meer informatie: https://nl.ulule.com/gronckel-bier/

Cartoonist wil via crowdfunding een bier maken ter ere van de uitvinder van het Pajottenland

10 mei 2016 • Cartoonist Erwin Vanmol (bekend van Knack, P Magazine en Che en tal van andere bladen) brouwt al enkele jaren zijn eigen bier. Wat begon als een hobby met wat potten en pannen op het keukenfornuis, is een echte passie geworden. Ter ere van Frans-Jozef De Gronckel, de man die precies 200 jaar geleden werd geboren en die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Pajottenland’ gaf, creëerde hij een nieuw bier: de Gronckel. Deze ode aan de uitvinder van het Pajottenland is echter veel te goed om alleen voor zichzelf te houden. Daarom wil Erwin er 2500 liter van brouwen. Via een crowdfundingactie wil hij het nodige bedrag verzamelen om deze droom te verwezenlijken.

Erwin Vanmol: “In hartje Pajottenland, vlakbij de oude Frankische dries van 't Nelleken in de gemeente Lennik, vond ik een geschikte brouwlocatie. Op amper een steenworp van de plaats waar Frans-Jozef De Gronckel 200 jaar geleden geboren werd. Hij gaf onze mooie glooiende streek de naam 'Pajottenland'. Precies daarom heb ik dit heerlijk fris blond bier van 6,5% naar hem genoemd.”

Hij voegt eraan toe: “Gronckel is een ambachtelijk Belgisch bier dat smaakt als een picknick in het Pajottenland. Rijp graan mengt zich met wilde kruiden en weerbarstige hout. Door de ambachtelijke manier van hoppen met de fijnste hopsoorten volgt een fruitige afdronk: Passievrucht, abrikoos, mandarijntjes en een 'twist' van citrus. Volmondig maar niettemin een heerlijk frisse dorstlesser.”

Om 2500 liter Gronckel te brouwen, wil Erwin Vanmol de nodige financiering via crowdfunding bijeenbrengen. In totaal heeft hij 5000 EUR nodig. Wie het project wil steunen, kan dat al vanaf 5 EUR. In ruil krijgt men, naast een vermelding op de website - naargelang de inbreng - ook een t-shirt, een sleutelhanger, een groot portret van Frans-Jozef De Gronckel op canvasdoek, een exclusieve uitnodiging voor het lanceringsfeest van de Gronckel, en flessen Gronckel-bier. Alle rewards worden gratis thuisbezorgd.

Erwin bedacht ook een interessante formule voor verenigingen en ondernemingen die aan hun leden, medewerkers, klanten en zakenrelaties een speciaal geschenk willen geven: een aantal flessen Gronckel van 75 cl met de naam of het logo van de vereniging of bedrijf op het etiket gedrukt.

Indien Erwin meer dan het beoogde bedrag weet te verzamelen,, dan kan hij niet alleen 2500 liter brouwen maar dan helpt u ook nog eens mee aan de uitbouw van zijn microbrouwerij op het Nelleken. Hij geeft zichzelf tot eind juni de tijd om de nodige fondsen te verzamelen.

Wie graag het Gronckel-project wil steunen, kan terecht op www.gronckel.be

 

Erwin Vanmol is een Vlaams cartoonist die werkt voor de nationale en internationale pers en sinds enkele jaren ook een gepassioneerd hobbybrouwer is. Als cartoonist werkt hij oa. voor Knack, P-Magazine, Le Vif, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Arbo Podium (NL), Internet Hotspots (NL) en ook voor bedrijven als ING, Nestlé, Swissport en Microsoft. Tot op heden bleef zijn bierpassie beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het zelf creëren van bierrecepten, het ontwerpen van etiketten voor Belgische en buitenlandse brouwers, maar daar komt dra verandering aangezien hij druk bezig is met de opstart van een eigen microbrouwerij.

Perscontact: Erwin Vanmol, erwin [at] vrijstaat [dot] be, tel. 0473 96 99 21

Inhoud syndiceren

© 2012-2018 • Rent-A-Mole • in pictura talpae veritas