Lange tijd bleef de bierpassie van cartoonist Erwin Vanmol beperkt tot het proeven van kwaliteitsbieren, het brouwen van bieren thuis en het ontwerpen van etiketten voor zowel Belgische als Amerikaanse brouwers.

In 2016 vond hij in het Vlaams-Brabantse Eizeringen, vlakbij de oude Frankische dries van ’t Nelleken, een geschikte brouwlocatie en richtte hij de microbrouwerij Vrijstaat Vanmol op. Tijdens het ontwikkelen van nieuwe recepten en proefbrouwsels wordt Erwin bijgestaan door zijn brouwassistent Jan Panneels.

Alle bieren van de Vrijstaat Vanmol worden, in lijn met de eeuwenoude Brabantse traditie, gebrouwen met gerste mout, tarwe en haver.

Gronckel was het allereerste Vrijstaat-bier,dat op de markt werd gebracht. Enkele maanden later volgde de krachtige Tripel Gronckel. Dankzij een succesvolle crowdfunding campagne slaagde Jan (toen nog maar 15 jaar oud en meteen de jongste professionele brouwer van het land) erin om een vlasblond bier met een laag alcoholpercentage maar vol van smaak te lanceren, de Janimal. In de zomer van 2017 voegden Erwin en Jan een pittig witbier aan hun aanbod toe, de Prins van Brabant.

© 2012-2018 • Rent-A-Mole • in pictura talpae veritas