Cartoon van de dag

Het gat in de begroting

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vreest dat met dit Vlaams regeerakkoord veel mensen zullen betalen, terwijl enkelingen erop vooruit gaan. Het programma zal ook volgens Groen vooral ‘de modale Vlaming’ raken. ‘Energie, water, openbaar vervoer en onderwijs worden duurder’, raakt fractieleider Björn Rzoska (Groen) de pijnpunten aan. ‘En wat met extra jobs?’

In Terzake verdedigden de toekomstige minister-president Geert Bourgeois en Gwendolyn Rutten de besparingen in het akkoord. 'De 1,4 miljard besparingen die nodig waren, kan je niet zomaar wegwerken. Je moet besparen om vooruit te gaan, aldus Bourgeois. 'De mensen begrijpen dat ook.'  

Bron: Cartoon P-Magazine

Gent krijgt meer geld voor bevoegdheden

 In het nieuwe regeerakkoord vallen alle provinciebevoegdheden weg in steden van 200.000 inwoners of meer. Dus zowel Gent als Antwerpen krijgen er een pak bevoegdheden (+ bijhorende centen) bij.

Bron: Cartoon P-Magazine

Zonneslag

Vlaanderen moet een “bad bank” oprichten voor de schuld die veroorzaakt is door de steun aan zonne-energie. Dat is de essentie van een voorstel van Johan Vande Lanotte (sp.a) om de stijging van de elektriciteitskosten te beperken.

Vorige week bleek uit berekeningen van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) dat de elektriciteitsrekening vanaf 2016 met 30 procent kan stijgen. Dat komt omdat de Vlaamse overheid in het verleden heeft beslist om de subsidiekosten door te rekenen aan de verbruiker. 

Bron: Cartoon P-Magazine

Ban-saai

.

Geen(s) gêne.

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wil er alles aan doen zodat de Arcopar-coöperanten hun geld zouden terugkrijgen. Dat heeft hij gezegd in "Terzake". De minister stapt naar het Europees Hof van Justitie om de uitspraak van de Europese Commissie aan te vechten, maar vindt dat daarnaast een juridisch sluitende oplossing hoog op de agenda van de regeringsonderhandelingen moet staan.


De Europese Commissie heeft met haar beslissing vanmiddag een stevige streep door de bestaande Arco-regeling gezet. Volgens Europa zijn de 800.000 coöperanten geen spaarders, zoals de regering steeds aangaf, maar wel aandeelhouders. Dat de Commissie de staatswaarborg nu aan flarden schiet, betekent dat de coöperanten in principe hun geld kwijt zijn.

Bron: Cartoon P-Magazine
Inhoud syndiceren