Cartoon van de dag

Jeugd steeds rechtser

Wie jong is en niet links, heeft geen hart”, maakte de voormalige Britse premier Winston Churchill zich ooit sterk. Om er meteen aan toe te voegen: “Maar wie oud is en niet rechts, heeft geen verstand.”

De Vlaamse jeugd lijkt die leuze steeds meer aan zijn laars te lappen. Nieuw onderzoek van de KU Leuven wijst namelijk uit dat Vlaamse jongeren niet hoog oplopen met de multiculturele samenleving: liefst 1 jongere op 4 acht migranten “onbe- trouwbaar”. Bovendien wees eerder onderzoek van die- zelfde universiteit al uit dat 16-jarigen liever op rechtse partijen als de N-VA (28%) en CD&V (25%) zouden stemmen dan op het linkse SP.A (8%). 

Bron: Cartoon P-Magazine

Tihangel of death!

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken uit de tests die tot het stilleggen van de reactoren Doel 3 en Tihange 2 hebben geleid. Ze benadrukt wel dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geen enkele beslissing zal nemen bij de minste onzekerheid.

Er raakte bekend dat de reactoren Doel 3 en Tihange 2 opnieuw worden stilgelegd. Testen op de reactoren gaven niet de resultaten die werden verwacht. Doel 3 en Tihange 2 lagen eerder bijna een jaar stil, nadat in de zomer van 2012 scheurtjes werden ontdekt in de reactorkuipen. Onderzoek wees uit dat het ging om waterstofvlokken. 

Bron: Cartoon: P-Magazine

Alimentatie

Vanaf deze zomer kunnen rechters het rijbewijs afnemen van ouders die pertinent weigeren om alimentatiegeld te betalen voor hun kinderen. Bevoegd minister Koen Geens (CD&V) wil zo de armoede bij alleenstaande ouders verminderen.

Trouble in Pairi Daiza

De topman van het park Pairi Daiza in Henegouwen, Eric Domb, eist dat de Vlaamse overheid haar subsidies aan de Zoo in Antwerpen en dierenpark Planckendael in Mechelen stopzet. Hij heeft daarvoor een mandaat gegeven aan een advocatenkantoor. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.


Volgens Domb hebben beide parken tussen 2002 en 2013 zowat 97 miljoen euro Vlaamse subsidies gekregen, terwijl zijn eigen park maar 10 miljoen kreeg van het Waals Gewest. Volgens Domb is dat oneerlijke concurrentie. "Daarom vraag ik dat Vlaanderen de volgende schijf subsidies voor het jaar 2016 niet uitkeert aan beide parken." 

Telraming

Het media-initiatief waarbij de kostprijs en de impact van de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen wordt berekend, is een goede zaak, maar beter zou zijn die berekening in de toekomst toe te vertrouwen aan het Federaal Planbureau. Dat zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback. In "Terzake" pleitten Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en Groen-voorzitter Wouter Van Besien gisteren al voor een onafhankelijke expertencommissie.


Gisteren raakte bekend dat VRT Nieuws, De Tijd, De Standaard en de KU Leuven in de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei de kostprijs en de impact van de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen zullen berekenen. Gisteravond toonden zowel Rutten als Van Besien zich in "Terzake" een voorstander van het idee, zij het dat ze de berekening liever aan een onafhankelijke expertencommissie zouden toevertrouwen.

"Het voorstel om de kostprijs van de verkiezingsprogramma's te berekenen is als een monster van Loch Ness dat voor elke verkiezingen opduikt", reageert Tobback vandaag op zijn beurt. Toch is hij het principe niet ongenegen.

Bron: Cartoon: P-Magazine
Inhoud syndiceren